12 pogostih vprašanj o panelnih grelnikih

1. Ali so panelni grelniki vnetljivi?

Grelniki Mill so popolnoma varni, če jih uporabljate v skladu z navodili za uporabo. Zaradi varnega grelnega elementa iz aluminija x in razmeroma nizke temperature površine jih lahko brez pomisleka pustite prižgane tudi, ko vas ni. Vsi izdelki proizvajalca Mill imajo oznako skladnosti CE, kar pomeni, da so preizkušeni in odobreni v skladu s strogimi evropskimi zahtevami in direktivami.

2. Kateri panelni grelnik je najboljši?

V spletni trgovini Google Play in App Store so uporabniki modele Mill WiFi ocenili kot najboljše in uporabniku najbolj prijazne panelne grelnike na trgu. Tudi naša aplikacija Mill se uvršča med najbolj priljubljene in pogosto uporabljene aplikacije za pametno ogrevanje!  S panelnimi grelniki Mill WiFi imajo kupci popoln nadzor nad temperaturami ogrevanja in porabo električne energije. Ne le, da si lahko zagotovijo prijetno bivalno temperaturo,  hkrati tudi prihranijo in varujejo okolje pred nepotrebno porabo električne energije.

3. Koliko električne energije porabi panelni grelnik in kakšne stroške to pomeni?

Poraba električne energije pri panelnih grelnikih Mill je odvisna od želene temperature prostora, trajanja ogrevanja in moči panelnega grelnika.

V podjetju Mill priporočamo od 70 do 100 vatov na kvadratni meter. Priporočena moč na kvadratni meter je odvisna od debeline izolacije hiše, višine stropa, števila oken, ali so tla hladna itd. Poraba električne energije v posameznem gospodinjstvu se torej razlikuje glede na te dejavnike. Po drugi strani pa so panelni grelniki Mill zaradi konvekcijske tehnologije energetsko učinkoviti v razmerju 1:1. To pomeni, da je 100 vatov porabe enako 100 vatov ogrevanja.

Kar zadeva povezane stroške, so cene električne energije na Norveškem odvisne od tega, koliko vode je v akumulacijskih jezerih elektrarn.

Na primer:

V letu 2020 bi panelni grelnik Mill z močjo 600 vatov stal:

0,6 kwh x 50 øre na kwh = 30 øre na uro*.

*Povprečna cena električne energije na Norveškem je leta 2020 znašala 133 øre (kar je  približno 0,15 ameriškega centa) na kWh.

Z našimi panelnimi grelniki Mill WiFi in aplikacijo Mill imate popoln nadzor nad temperaturami ogrevanja in porabo električne energije. Aplikacija Mill se lahko poveže z norveškim dobaviteljem elektrike družbo Tibber, tako da lahko za upravljanje grelnikov uporabljate tako aplikacijo Tibber kot aplikacijo Mill. Tibber si prizadeva strankam zagotoviti najugodnejšo ceno električne energije, integrirana aplikacija pa povrh omogoča celovit pregled nad porabo električne energije v gospodinjstvu in statistiko, na voljo pa so tudi funkcije, ki pomagajo zmanjšati porabo električne energije in znižati stroške.

4. Kateri panelni grelnik naj izberem?

Pri izbiri panelnega grelnika Mill upoštevajte potrebe in želje svojega gospodinjstva. Panelni grelniki Mill so na voljo v dveh elegantno minimalističnih izvedbah: Invisible in Glass. Panelni grelniki Mill Invisible se s svojimi mehkimi, zaobljenimi robovi in nežno ukrivljeno sprednjo stranjo neopazno zlijejo s steno, tako da jih skorajda ne opazite. Stekleni panelni grelniki Mill Glass imajo ekskluzivno, sodobno stekleno sprednjo stran, ki elegantno dopolni vsak sodoben dom. Panelni grelniki Mill imajo 8 različnih moči, od 250 W do 2000 W, na voljo pa so v stekleni ali jekleni izvedbi. Ne glede na to, kateri model izberete, je pomembno, da je skupna moč grelnika dovolj velika glede na velikost prostora, ki ga bo ogreval. Seveda lahko uporabite tudi več manjših grelnikov. Grelniki z dnevnim/nočnim programom ali grelniki, ki jih upravljate prek WiFi z aplikacijo, omogočajo prilagajanje notranje temperature vašim vsakodnevnim navadam. Grelniki z dnevnim/nočnim programom imajo funkcijo za ročno nastavitev časovnika, ki vam pomaga pri vsakodnevnem varčevanju z energijo, medtem ko grelniki z upravljanjem z aplikacijo WiFi omogočajo tudi sprotno prilagajanje temperature vašim dnevnim navadam.

5. Naj izberem panelni grelnik z WiFi ali brez njega?

Če imate internetno povezavo, vam priporočamo pametne panelne grelnike z WiFi. S panelnimi grelniki Mill WiFi lahko s pametnim telefonom uravnavate temperaturo ogrevanja in porabo električne energije. Z aplikacijo Mill lahko nastavite temperature, da se samodejno prilagodijo vašim dnevnim navadam, poleg tega pa lahko nadzorujete poljubno število grelnikov in/ali gospodinjstev. Ne glede na to, ali ste na poti ali doma, imate popoln nadzor nad bivalno temperaturo v hiši in porabo električne energije. To ni le marketinška puhlica: panelni grelniki Mill WiFi so resnično denarnici in okolju prijazni, ker porabijo manj električne energije, vam pa omogočajo izjemno prilagodljivost in dostop do grelnikov kadar koli želite. Če imate dobro delujoč grelnik, ki ga še ne želite zamenjati, bi pa kljub temu investirali v pametni panelni grelnik z WiFi, ga lahko zelo preprosto nadgradite s pametno vtičnico Mill WiFi.  Vtičnica Mill WiFi Socket je zasnovana za povezovanje grelnikov z WiFi in omogoča, da obstoječe grelnike uporabljate enako kot panelne grelnike Mill WiFi.

6. Kaj je bolje: panelni grelnik ali oljni radiator?

Panelni grelniki Mill zagotavljajo prijetno temperaturo po celem stanovanju. Brez skrbi jih lahko pustite prižgane tudi brez nadzora zaradi varnega grelnega elementa iz aluminija x in razmeroma nizke temperature površine. Če na steni nimate dovolj prostora ali želite mobilnejši vir toplote, ki zagotavlja enako brezskrbnost glede uporabe brez nadzora, je oljni radiator Mill odlična izbira. Oljni radiatorji Mill so zasnovani tako, da sam grelni element ni v neposrednem stiku z zrakom, kar pomeni, da se na njem ne žge prah in da ne izsušuje zraka v prostoru. Zato je odlična izbira za vse, ki jih tarejo alergije ali astma.

Oljni radiator Mill Gentle Air, 1500W
Panelni grelnik Mill Glass, 600W

7. Kam naj postavim panelni grelnik?

Mill priporoča, da panelne grelnike postavite pod okna, da preprečite hladen prepih na tleh. V velikem prostoru je namesto enega velikega grelnika bolje postaviti več manjših grelnikov, ki bodo enakomerneje porazdelili toploto.

Kako daleč naj bo panelni grelnik od zavese ali kavča?

Pri vseh grelnikih Mill je treba upoštevati predpisano razdaljo med samim grelnikom in drugimi predmeti. V navodilih za uporabo smo navedli, da je najmanjša razdalja 5 cm ob strani ter 10 cm pred in nad grelnikom.  

Priporočamo, da grelnik postavite pod okno, da preprečite hladen prepih

8. Kaj je hladen prepih?

Hladni prepih v prostoru in/ali prepih iz oken se lahko pojavi, ko hladna steklena površina okna ohladi zrak v okolici, ki se nato spusti in širi po tleh. Zato priporočamo, da grelnik Mill postavite pod okno, saj s tem preprečite širjenje hladnega zraka po tleh. Panelni grelniki Mill so na voljo v različnih močeh in velikostih, v ponudbi pa so tudi posebej zasnovani panelni grelniki za nizka okna. Ti modeli imajo v nazivu črko L, na primer IB1000LDN ali GL850LWiFi3.

9. Kako delujejo panelni grelniki?

Panelni grelniki Mill imajo veliko površino in sodoben grelni element iz aluminija x, ki je v neposrednem stiku z zrakom. Zagotavlja hitro in učinkovito ogrevanje, toplota pa se enakomerno porazdeli, saj ne seva z enega koncentriranega območja. Temperatura na površini grelnika je torej razmeroma nizka in med gretjem ne izsušuje okoliškega zraka. Klima v stanovanju je zato prijetnejša in osnovna temperatura v stanovanju enakomernejša.

10. Kateri panelni grelnik naj postavim v otroško sobo?

Vse panelne grelnike Mill lahko zaradi grelnega elementa iz aluminija x pustite vklopljene kar brez nadzora. Imajo namreč razmeroma nizko temperaturo površine, le do največ 69 stopinj Celzija. Naši panelni grelniki imajo zaščito pred pregrevanjem in se samodejno izklopijo, če se grelnik prevrne. Stekleni panelni grelniki Mill Glass so še posebej primerni za otroške sobe, saj kaljeno steklo na sprednji strani absorbira manj toplote iz grelnega elementa. To zagotavlja najnižjo možno površinsko toploto. Pri modelih Glass (iz stekla) z močjo od 600 W do 1200 W je najvišja temperatura na površini 51 stopinj Celzija. Poleg tega je na zadnji strani stekla nameščena folija, ki zadrži razbite dele stekla in preprečuje, da bi se v primeru nesreče po prostoru razletele ostre črepinje. Panelni grelniki Mill tretje generacije so zasnovani z varnostnim zaklepom oz. otroško zaščito, ki jo je mogoče aktivirati v aplikaciji ali kar na grelniku samem, in otrokom preprečuje nastavljanje temperature grelnika.

Panelni grelnik Mill Invisible, ozek model, je kot nalašč za pod nizka okna

11. Kako čistim panelni grelnik?

V podjetju Mill priporočamo, da grelnik izklopite in zunanje površine obrišete z rahlo vlažno netkano krpo. Če se je v notranjosti grelnika nabral prah, priporočamo nakup stisnjenega zraka za čiščenje elektronskih naprav. Grelnika ne odpirajte sami, po potrebi se za pomoč obrnite na sedež podjetja Mill ali na svojega lokalnega distributerja.

12. Kakšna je razlika med panelnim grelnikom in toplotno črpalko?

Toplotne črpalke z velikim kompresorjem pretvarjajo zunanji zrak v topel notranji zrak. Ker gre za zapleten sistem, je najbolje, da se vgradnje loti usposobljen strokovnjak, ki bo presodil, kam je črpalko treba vgraditi, pogosto pa so za to potrebni trajni posegi v hiši. Čeprav veljajo za zanesljiv vir ogrevanja, je to naložba, pri kateri se bodo prihranki električne energije pokazali šele čez čas. Poleg tega toplotne črpalke pri izjemno nizkih zunanjih temperaturah težko vzdržujejo primerno temperaturo v prostorih, zato so kot dodatno ogrevanje pripravni panelni grelniki.

Grelniki Mill so torej priročnejša in smotrnejša naložba. Velika površina in varen grelni element iz aluminija x zagotavljata hitro in učinkovito ogrevanje ter prijetno osnovno temperaturo. Izbirate lahko med modeli z dnevnim/nočnim programom ali grelniki, ki jih upravljate prek WiFi z aplikacijo in omogočajo prilagajanje notranje temperature vašim vsakodnevnim navadam, oboji pa so prijazni do denarnice in okolja zaradi manjše porabe električne energije.

Ne glede na to, kateri model grelnika Mill boste izbrali, vsi se bodo estetsko zlili z vašo notranjo opremo, in jih povsem preprosto namestite sami.