Kateri grelnik izbrati?

Kakšna je priporočena moč za moj prostor?

70 – 100W na m2.

Za sodoben dom z dobro izolacijo priporočamo 70W na vsak kvadratni meter.
Vendar pa moramo upoštevati tudi več drugih dejavnikov, kot so višina stropa, število oken in ali so tla hladna ali ne.
Če imate prostor, ki je dobro izoliran, bo dovolj 70w na kvadratni meter.

Če živite v hladnem podnebju in imate hladna tla, visoke strope itd. – priporočamo, da imate približno 100W na m2.
Izberete lahko torej vse modele, ki imajo skupaj dovolj vatov moči. Vsi naši grelniki so enako učinkoviti. 100W porabe = 100W ogrevanja.

Če je vaša soba velika 20 kvadratnih metrov in živite v starejši hiši, vam svetujemo, da imate skupno moč 2000W. Lahko se odločite za en grelec z močjo 2000W, vendar za večje prostore pogosto priporočamo, da izberete dva manjša grelnika namesto enega večjega. Če na vsako stran prostora postavite po en grelnik moči 1000W, boste dobili hitrejšo in boljšo porazdelitev toplote, kot če bi vsa toplota prihajala iz enega samega 2000W grelnika.

Poraba Kwh se ne bo povečala, če imate zmogljivejše grelnike, saj je delo ogrevanja prostora od 15 do 20 stopinj enako ne glede na to, ali imate 1000 ali 2000W grelec. Razlika je v tem, da več kot imate vatov, hitreje se bo temperatura v tem prostoru dvignila. Če je grelec glede na velikost prostora premajhen in šibak, bo trajalo dlje časa, da doseže želeno temperaturo, v hladnejših dneh pa je v takšnih primerih tudi težje vzdrževati želeno temperaturo.

Ali imajo grelniki Mill različno porabo energije in učinkovitost glede na model?

Vsi naši grelniki so energetsko enako učinkoviti. 100W porabe energije bo zagotovilo 100W ogrevanja, ne glede na to, ali izberete panelni grelec, samostoječi konvekcijski grelec ali oljni radiator.

Kakšna je glavna razlika med panelnimi grelniki, konvekcijskimi in oljnimi grelniki?

Naši konvekcijski grelniki z 2000w imajo žični element, ki doseže okoli 350 stopinj Celzija in je v neposrednem stiku z zrakom, ki prehaja skozi grelec. To zagotavlja hitro in učinkovito ogrevanje, če želite v kratkem času dvigniti sobno temperaturo. Ker je grelni element zelo vroč in je v neposrednem stiku s prehajajočim zrakom, bo to zmanjšalo vlažnost.
Različice z močjo 2000w je najbolje opisati kot dodatne grelnike in so namenjene le občasni uporabi pod nadzorom.

Panelni grelniki imajo tudi grelni element, ki je v neposrednem stiku z zrakom, kar zagotavlja hitro in učinkovito ogrevanje, vendar se grelni element razlikuje od konvekcijskih grelnikov. Grelni element je izdelan iz aluminija in doseže temperaturo okoli 125 stopinj. Velika fizična velikost elementa zagotavlja dober prenos temperature na prehajajoči zrak, medtem ko temperatura okoli 125 stopinj Celzija izsuši zrak v veliko manjši meri kot konvekcija.

Naši oljni grelniki delujejo tako, da se olje postopoma segreje v zaprtem radiatorju. Temperatura površine je nižja od konvekcijske in je za ogrevanje prostora potrebno nekoliko več časa v primerjavi s konvekcijskim grelnikom. Prednost pa je, da je postopek prijaznejši do notranjega okolja, grelni element ni v neposrednem stiku z zrakom, ki prehaja skozi grelnik. Posledica tega je, da je zrak izsušen v veliko manjšem obsegu v primerjavi z grelcem, ki omogoča, da zrak prehaja neposredno skozi grelni element.

Vse tri tehnologije so energetsko enako učinkovite. Poraba energije 100 W bo zagotovila 100 W ogrevanja, ne glede na to, ali izberete panelni grelec, samostoječi konvekcijski grelec ali oljni radiator.

Zato vam svetujemo, da izberete grelec s tehnologijo, ki najbolj ustreza vašim potrebam, saj imajo panelni grelniki, konvekcijski grelniki in oljni grelniki različne tehnologije in prednosti.